HMD Global, producătorul telefoanelor și tabletelor Nokia, este una dintre cele mai importante companii care fac eforturi majore pentru reducerea e-waste-ului și pentru realizarea unor telefoane mai durabile.
Una dintre cele mai importante recunoașteri ale eforturilor celui mai mare producător de telefoane mobile din Europa de a tranziționa către o economie verde a fost obținerea pentru a doua oară a rating-ului EcoVadis Platinum în 2023. Compania se plasează astfel în top 1% dintre business-urile sustenabile la nivel mondial. EcoVadis este cel mai mare furnizor de rating-uri în materie de sustenabilitate din lume, care sunt bazate pe dovezi reale și acoperă patru teme: mediu, legislația muncii și relații de muncă, drepturile omului, etică și achiziții sustenabile. HMD a deținut în 2020 și 2021 rating-urile Silver, respectiv Gold.
„Suntem extrem de încântați că am obținut rating-ul EcoVadis Platinum pentru al doilea an consecutiv. Pe lângă angajamentul pe care l-am luat de a produce dispozitive mobile de calitate la prețuri avantajoase, care să fie disponibile pentru oamenii din toată lumea, fiecare dintre noi, cei de la HMD, privim cu bucurie spre viitorul nostru. Un viitor al produselor inovatoare care sunt și durabile, ajută la reducerea deșeurile electronice, în vreme ce utilizatorii se pot folosi de telefoanele lor mobile mai mult timp și având un impact pozitiv asupra planetei”, a declarat Jean-Francois Baril, Co-Fondator, Chairman și CEO al HMD Global.
Două noi programe care au consolidat eforturile deja semnificative ale HMD sunt „Trade In” și „Circular”. Prin „Trade In, cumpărătorilor li se asigură o sumă de bani pentru achiziționarea unui nou dispozitiv Nokia când îl returnează pe cel vechi, pentru a fi reciclat sau reutilizat. „Circular” este un abonament prin care orice utilizator poate beneficia de cele mai noi device-uri Nokia. Când cineva dorește un nou telefon sau o nouă tabletă, dispozitivul vechi primește o a doua viață: merge mai departe către un alt plătitor de abonament, este donat sau reciclat. Și prin acest program nu numai că se reduc cantitatea de e-waste și emisiile de carbon, dar utilizatorii primesc puncte prin sistemul „Seeds for Tomorrow”. Cu cât cineva folosește un dispozitiv Nokia o perioadă mai lungă de timp, cu atât acea persoană va primi mai multe puncte pe care le poate dona apoi unei cauze pentru: proiecte de reducere a amprentei de carbon, plantarea de arbori, donarea de dispozitive către persoanele dezavantajate din punct de vedere digital.
Următorul pas extrem de important din 2022 a fost lansarea primelor telefoane realizate majoritar din materiale reciclate și care încearcă să reducă cât mai mult amprenta de carbon. Unul dintre acestea este Nokia G60 5G, care este fabricat în proporție de 60% din plastic reciclat. În plus, oferă atât 3 ani de garanție și 3 actualizări ale sistemului de operare, cât și actualizări lunare de securitate în cei 3 ani. Însă, cel mai important telefon din gama celor sustenabile este Nokia X30 5G, care este produs din aluminiu 100% reciclat și 65% plastic reciclat. Pe lângă garanția și cei 3 ani de actualizări care se regăsesc și la modelul G60, X30 include și o baterie care își menține 80% din capcitatea pe parcursul a 800 de cicluri de reîncărcare și nu include un încărcător în pachet (majoritatea utilizatorilor având deja unul compatibil), pentru a reduce și mai mult potențialele deșeuri electronice.
O altă componentă importantă din misiunea de reducere a amprentei de carbon a dispozitivelor Nokia este folosirea unor ambalaje de dimensiuni mai mici realizate din materiale reciclate și reciclabile. În cazul seriilor G, X și T, ambalajul este certificat FSC®: fabricat din materiale reciclate și/sau din surse de lemn controlate (parte din programe de tăieri sustenabile). În plus, ambalajul nu mai este acoperit cu plastic, ci cu o supracopertă din hârtie reciclată. Doar sigiliul cutiei este realizat din plastic. Obiectivul final este de aproximativ 70% conținut reciclat, ambalajul având nevoie de 20-30% hârtie din fibră lemnoasă virgină, pentru a asigura rezistența și calitatea materialului.
Încununarea eforturilor de până acum de conectare a lumii cu un impact minim asupra mediului a fost introducerea primelor telefoane Nokia care pot fi reparate chiar de către utilizatori. Modelul G22 a fost creat în 2022 și lansat în 2023, fiind urmat tot anul acesta de Nokia G42 5G. Ambele pun HMD Global în fruntea inovației în ce privește reparabilitatea și durabilitatea. Design-ul celor două telefoane este de așa natură încât să poată fi înlocuite foarte ușor componentele care se uzează cel mai ușor: ecranul, bateria, portul de încărcare și capacul de pe spate. În plus, funcția QuickFix oferă și acces la componente originale. Printr-un parteneriat cu iFixit, utilizatorii au la dispoziție ustensilele necesare, ghiduri oficiale de dezasamblare și componentele ce pot fi înlocuite. Pentru a reduce și mai mult emisiile de carbon, ambele modele reparabile au o baterie care ține trei zile (în condiții normale de utilizare) și care își păstrează 80% din capacitate pe parcursul a 800 de cicluri de încărcare, iar capacul de pe spate este realizat 100% din plastic reciclat.
Eforturile de CSR ale companiei nu se reduc doar la produse în sine, ci acoperă toate aspectele necesare unui business cu adevărat sustenabil: diversitatea, echitatea și incluziunea la locul de muncă; siguranța în muncă și wellbeing-ul angajaților; talent management și creșterea oportunităților de învățare continuă; design sustenabil al produselor; reducerea amprentei de CO2; încurajarea economiei circulare.
Pe lângă eforturile constante în ce privește impactul direct al HMD Global, compania încearcă să ofere un exemplu în ce privește ocrotirea și regenerarea mediului înconjurător. Prin parteneriatului cu cei de la Ecologi, compania a oferit cumpărătorilor posibilitatea să planteze arbori, în loc să includă căști împreună cu dispozitivele lor. Inițiativa a început în 2020 în Marea Britanie și a afost extinsă în Italia, Germania și Olanda în 2021, iar în 2022 a ajuns și la clienții enterprise.
Tot prin eliminarea unui accesoriu din cutiile modelelor Nokia X10 and X20 – încărcătorul – a fost evitată producția a 777 kg de încărcătoare. Pentru cei care au dorit să achiziționeze un încărcător separat, compania a donat €10 către o cauză nobilă pentru fiecare încărcator cumpărat. Însă în 2022, 85% dintre cumpărători nu au mai achiziționat încărcătoare.
O altă acțiune importantă, în parteneriat cu cei de la ClearRivers, a presupus înlăturarea a 3,5 tone de plastic din râuri, inițiativă care continuă.
Raportul de sustenabilitate al HMD Global Oy a fost elaborat în conformitate cu Standardele GRI.